13 Ιουν 2011

Η σήμανση CE

Στο άρθρο αυτό θα δώσουμε γενικές πληροφορίες για την σήμανση CE, ενώ σε επόμενο άρθρο θα γίνει ειδική αναφορά για την σήμανση CE στα κουφώματα.
Η σήμανση συμμόρφωσης CE ενός προϊόντος απορρέει από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι οποίες έπειτα από την δημιουργία νόμου ενσωματώνονται στην Ελληνική νομοθεσία και έχουν ισχύει στην Ελληνική Επικράτεια. Με την τοποθέτηση της σήμανσης CE στο προϊόν, ο κατασκευαστής του δηλώνει με δική του ευθύνη, ότι πληρούνται οι απαιτήσεις που θέτει η εκάστοτε οδηγία της ΕΕ. Μέσω της σήμανσης αυτής είναι δυνατή η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο όλα τα προϊόντα να φέρουν σήμανση CE, αλλά μόνο εκείνα για τα οποία έχει εκδοθεί σχετική οδηγία από την ΕΕ. Επίσης, όταν ένα προϊόν φέρει σήμανση CE δεν σημαίνει ότι αυτό έχει κατασκευαστεί στην ΕΕ, αλλά έχει αξιολογηθεί πριν την διάθεση του στην αγορά και ικανοποιεί τις σχετικές απαιτήσεις.
Οι έλεγχοι για το αν το προϊόν πληρεί τις σχετικές απαιτήσεις σε κάποιες περιπτώσεις, πρέπει να διαπιστωθούν από κάποιο κοινοποιημένο οργανισμό αξιολόγησης συμμόρφωσης, όταν αυτό απαιτεί η σχετική οδηγία της ΕΕ. Ενώ, υπάρχουν και προϊόντα όπου οι σχετικοί έλεγχοι δεν είναι απαραίτητο να γίνουν από κάποιο κοινοποιημένο οργανισμό, στην περίπτωση αυτή τους ελέγχους μπορεί να τους κάνει ο ίδιος ο κατασκευαστής ή να τους αναθέσει σε κάποιο τρίτο. Όπως και να έχει ο κατασκευαστής του προϊόντος φέρει την ευθύνη δημιουργίας του τεχνικού φακέλου, της Δήλωσης Συμμόρφωσης, της διεκπεραίωσης των απαραίτητων ενεργειών για την αξιολόγηση συμμόρφωσης, καθώς και την εναπόθεση της σήμανσης CE επάνω στο προϊόν του.
Όσοι εμπορεύονται προϊόντα που πρέπει να φέρουν σήμανση CE, έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν αν η σήμανση έχει τοποθετηθεί, καθώς επίσης να ελέγχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που δηλώνουν την συμμόρφωση. Τέλος για προϊόντα που κατασκευάζονται σε τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, τα οποία με την νομοθεσία πρέπει να φέρουν σήμανση CE, ο εισαγωγέας υποχρεούται να ελέγξει τον κατασκευαστή αν έχει κάνει τους κατάλληλους ελέγχους καθώς επίσης, αν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα που δηλώνουν την συμμόρφωση.


Η Σήμανση CE στα Κουφώματα

5 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
    ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΠΡΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΗΜΑΝΣΗ CE, TI ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ -ΠΑΤΖΟΥΡΙΑ ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σήμανση CE είναι υποχρεωτική αλλά τα αποτελέσματα των μετρήσεων που ακολουθούν την σήμανση δεν είναι μεταβιβάσιμα από την διέλαση. Οπότε είναι υποχρέωση του κατασκευαστή να κάνει τις μετρήσεις. Αυτές οι μετρήσεις δεν χρειάζεται να γίνουν σε κοινοποιημένο εργαστήριο και μπορεί να τις κάνει ο κατασκευαστής στο κατασκευαστικό του (εάν βέβαια έχει τις τεχνικές γνώσεις).

      Διαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ (ΠΑΝΤΖΟΥΡΙΑ Ή ΡΟΛΑ)CE, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΗΘΟΥΝ!!!
    ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ (ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΚΕΝΑΚ)ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΟΥ, ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΘΗΜΕΝΟ ΚΟΥΤΙΟΥ ΡΟΛΟΥ!

    Δρ. Γεώργιος Μουστακίδης
    PLANECO ΕΠΕ
    g.moustakidi@planeco.eu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ υπάρχει ένα ερώτημα για την περίπτωση που γίνεται αντικατάσταση παλαιού ρολού που ήταν εντοιχισμένο, χρειάζεται θερμοδιακοπτόμενο κουτί ή όχι (αν όχι εννοείται ότι ο κατασκευαστής πρέπει να προσέξει το κουτί του ρολού μην παίξει το ρόλο της θερμογέφυρας).

      Κατά τα φαινόμενα οι ενεργειακοί επιθεωρητές δεν το ελέγχουν, γιατί μάλλον δεν έχει αποσαφηνιστεί.

      Διαγραφή
  3. Μια μπακάλικη συμβουλή που βγαίνει πέρα από τους κανόνες.
    Θεωρώντας ότι χρησιμοποιούμε γνωστά επώνυμα υλικά και εξαρτήματα και με στο σκεπτικό ότι ακόμα και τα ρολά αλουμινίου πολυουρεθάνης που έχουν μετρηθεί έχουν κατάταξη άνω του 3, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ένα παντζούρι με περσίδες αλουμινίου έχει τουλάχιστον την αυτή κλάση (κανονικά πολύ μεγαλύτερη).
    Πάντως με την λογική ότι μετρά ο κατασκευαστής αυτός που δεν έχει την δυνατότητα να κάνει μετρήσεις για να είναι μέσα μπορεί να βάλει στις κατασκευές του στην κλάση 1 και είναι σίγουρος, αλλά σε κακή ανταγωνιστική θέση σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει μετρήσεις και έχουν μεγαλύτερη τιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr