9 Φεβ 2014

Η δεσπόζουσα θέση των τραπεζών

Έχει συζητηθεί πολλές φορές, ενοχλεί σχεδόν τους πάντες και έχει δυσκολέψει πάρα πολλούς. Μιλάμε για την δεσπόζουσα θέση των τραπεζών, που μέσω της δύναμης που διαθέτουν αποφασίζουν για μας, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα (εκτός και αν απαρνηθούμε το χρήμα). Θα αναφέρουμε δυο περιπτώσεις που έχουμε παρατηρήσει στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον».
Παραθέτουμε τις δυο περιπτώσεις και αφήνουμε την γνώμη και τα σχόλια σ' εσάς.

Περίπτωση 1η.
Ενώ στον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» όπως αυτό ανανεώθηκε το 2012 αναφέρει στο Κεφάλαιο 7, σελ. 27...

Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης παρέχεται στον Ωφελούμενο δυνατότητα εκταμίευσης προκαταβολής ποσού του δανείου που αντιστοιχεί στο 40% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της απόφασης υπαγωγής. Η εκταμίευση της προκαταβολής γίνεται εντός 3 εβδομάδων από την αντίστοιχη εντολή του ωφελούμενου για την πληρωμή των προμηθευτών / αναδόχων, απ’ ευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό τους μετά από εντολή του Ωφελούμενου.

...εκ τον υστέρων σε όλες τις αποφάσεις υπαγωγής υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση. Ως παράδειγμα δίνουμε το σχετικό απόσπασμα από την Απόφαση Υπαγωγής Ωφελούμενων στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», της 29/11/2013. Ενότητα 2.3 σελ. 5.

Με την υπογραφή της σύμβασης παρέχεται στον Ωφελούμενο δυνατότητα εκταμίευσης προκαταβολής ποσού του δανείου που αντιστοιχεί στο 40% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της απόφασης υπαγωγής ή και στην περίπτωση της κατηγορίας Α1 προκαταβολής ποσού του δανείου που αντιστοιχεί στο 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Η μείωση ειδικά για τους ωφελούμενους της κατηγορίας Α1 δεν νομίζουμε να έγινε τυχαία. Σας θυμίζουμε ότι οι ωφελούμενοι αυτής της κατηγορίας επιδοτούνται κατά 70% και θα πρέπει να καταβάλουν από ίδια κεφάλαια το 30%. Έτσι η προκαταβολή 40% που είχε ορίσθηκε αρχικά, γίνεται 30%, ούτως ώστε αν πάει κάτι στραβά με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και τεθεί εκτός επιδότησης ο ωφελούμενος να μην έχει δώσει ούτε 1 ευρώ από την επιδότηση. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα αυτή την διαφοροποίηση να την έχει σκεφτεί κάποιος εγκέφαλος του αρμόδιου υπουργείου, εκ τον υστέρων και όχι όταν έκαναν τις τροποποιήσεις για να βελτιωθεί το πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2012.

Ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" 2012, για να διαβάσετε ότι αναφέρουμε, επίσης στην δεξιά στήλη του blog θα βρείτε τις αποφάσεις υπαγωγής.


Περίπτωση 2η.
Η τράπεζα Eurobank υποχρεώνει τα συνεργεία - εταιρείες που αναλαμβάνουν εργασίες από ωφελούμενους που έχουν επιδοτηθεί μέσω της τράπεζας αυτής, να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σ' αυτήν διαφορετικά δεν προχωρά στις εκταμίευση των προκαταβολών ή των εξοφλήσεων. Η διαδικασία αυτή όμως είναι αρκετά πολύπλοκη και χρονοβόρα για τις εταιρείες εφόσον απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός φορολογικών και νομιμοποιητικών εγγράφων (με τα έγγραφα αυτά η τράπεζα ελέγχει την δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού όψεως, έτσι υπάρχει πάντα και η πιθανότητα να βρεθεί κόλλημα και να μην επιτρέπει η νομική υπηρεσία της τράπεζας το άνοιγμα του λογαριασμού). Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι σου αφαιρεί το δικαίωμα επιλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr