22 Απρ 2015

Πληρωμές συναλλαγών και φορολογικά πρόστιμα

Οι περισσότεροι επαγγελματίες ή εταιρίες του χώρου των κουφωμάτων έχουν να κάνουν συναλλαγές τόσο με άλλους επαγγελματίες ή εταιρίες, όσο και με ιδιώτες. Οι συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών - εταιρειών χαρακτηρίζονται ως business to business (B2B), ενώ οι συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών - εταιρειών με ιδιώτες χαρακτηρίζονται ως business to client (B2C). Αυτοί οι δυο τύποι συναλλαγών έχουν διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση.
Η συναλλαγή B2B απαιτεί ως φορολογικό στοιχείο το Τιμολόγιο και υποχρεωτική εξόφληση αυτών μέσω τραπεζικού συστήματος, όταν η καθαρή τους αξία είναι μεγαλύτερη από 500€, ενώ η συναλλαγή B2C απαιτεί ως φορολογικό στοιχείο την Απόδειξη Συναλλαγών και υποχρεωτική εξόφληση αυτών μέσω τραπεζικού συστήματος, όταν η αξίας τους με το ΦΠΑ είναι μεγαλύτερη από 1500€.
Παρακάτω θα δούμε πως τελικά γίνεται η πληρωμή κάθε είδους συναλλαγής.

Συναλλαγές B2B.
Με βάση το νόμο 4172/2013 κάθε είδους δαπάνης που αφορά αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών καθαρής αξίας άνω των 500€, πρέπει να πληρωθεί μέσω τραπέζης, δηλαδή με έμβασμα σε επαγγελματικό λογαριασμό, με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτα, με τραπεζική επιταγή (το ιδίου ή τρίτου) και συναλλαγματικής η οποία θα πρέπει να διαχειριστεί από τράπεζα. Επίσης μπορεί να γίνει χρήση ταχυδρομικής επιταγής - ταχυπληρωμής ή κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Η πληρωμή μπορεί να είναι εφ' άπαξ ή τμηματική και δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει με το κλείσιμο του οικονομικού - διαχειριστικού έτους.
Αν η πληρωμή δεν γίνει όπως ορίζεται παραπάνω, τότε επιβάλλονται οι εξής κυρώσεις:
Για ποσό άνω των 500€ έως 3000€ (500€ < ποσό < 3000€). Το σύνολο της αξίας του εκάστοτε τιμολογίου δεν εκπίπτει και κατά συνέπεια αυξάνει το τελικό κέρδος κατά το ποσό αυτό, όπως επίσης και ο αντίστοιχος προς καταβολή ΦΠΑ.
Για ποσά από 3000€ και άνω (ποσό ≥ 3000). Ισχύει ότι και πριν και επιπλέον γίνεται επιβολή προστίμου βάση του άρθρου 5, παρ.1 και 2α του Ν.2523/1997.
Όλα τα παραπάνω για τις συναλλαγές B2B ισχύουν από 01/01/2014.

Συναλλαγές B2C
Με βάση την ΠΟΛ.1027/9.2.2011 οι συναλλαγές επαγγελματία - εταιρείας με ιδιώτες ποσού άνω των 1500€, γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπέζης. Έτσι ο ιδιώτης θα πρέπει να πληρώσει με έμβασμα σε επαγγελματικό λογαριασμό ή με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτα ή με τραπεζική επιταγής (το ιδίου ή τρίτου) ή συναλλαγματικής η οποία θα πρέπει να διαχειριστεί από τράπεζα. Επίσης μπορεί να γίνει χρήση ταχυδρομικής επιταγής - ταχυπληρωμής ή κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Αν η πληρωμή για ποσό άνω των 1500€ (ποσό > 1500€), δεν γίνει όπως ορίζεται παραπάνω, τότε επιβάλλεται στον επαγγελματία - εταιρία πρόστιμο με βάση το άρθρο 4 του Ν.2523/1997.
Τα παραπάνω για τις συναλλαγές B2C ισχύουν από 01/01/2012.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι κατασκευαστές κουφωμάτων στις πωλήσεις τους προς ιδιώτες, μια και που τις περισσότερες φορές το κόστος των κουφωμάτων ξεπερνά το όριο των 1500€.

Παραθέτουμε σχετικούς συνδέσμους.
Διευκρινίσεις για τις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ που πρέπει να εξοφλούνται με τραπεζικά μέσα πληρωμής (taxheaven.gr)
Εξόφληση τιμολογίων άνω των 500 ευρώ σε διαφορετικό φορολογικό έτος από την ημερομηνία έκδοσής τους (taxheaven.gr)
Τρόπος πληρωμής των συναλλαγών από 01/01/2014 για Επαγγελματίες & Ιδιώτες (taxcoach.gr)
Τρόπος εξόφλησης δαπανών άνω των 500,00 ευρώ, από την 1.1.2014 και μετά (capital.gr)
Προβλήματα και με την εξόφληση πωλήσεων σε ιδιώτες άνω των 1.500 ευρώ (eea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια σας, να γράφονται με μικρούς Ελληνικούς χαρακτήρες και να παραμένουν σε κόσμιο ύφος.

Διαφήμιση

www.kallergisbros.gr